Temmuz 03, 2012

iki cami arasında aşk..


“İki Cami Arasında Aşk” adlı romanı okudum geçen hafta. 2 günde bitti kitap. Ama çok akıcı olduğundan, sizi kendine bağlayıp elinizden bırakamadığınızdan falan değil; gayet basit bir dille yazıldığından, aynı anlamlı cümlelerin sık sık tekrar edilmesinin sıkıntısından ve sol sayfalarının boş olduğundan. İskender Pala’dan ve ya Nazan Bekiroğlu’dan aşk üzerine yazılmış romanlar okumasam belki beğenebilirdim kitabı.  Ama onların dillerinden sonra bu kitap oldukça zayıf geldi bana.
Roman Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultana olan aşkını konu alıyor. Kısaca olaylar şu şekilde gelişiyor. Mimar Sinan Kanuni ile çıktığı bir seferde Mihrimah Sultanı görüyor ve aşık oluyor. O zamanlar Mihrimah Sultan 16, Mimar Sinan ise neredeyse 50 yaşında. Seferden dönülüyor, Mimar Sinan’ın aşkı büyüdükçe büyüyor. Bir ayrıntıyı atlamayalım bu arada Mimar Sinan Mihri diye bir hatun ile evli. Mimar Sinan Mihrimah Sultan’la da(!) evlenmek istiyor Kanuni vermiyor, aşkından ölüp bitiyor, Sultanı için iki cami yapıyor falan falan falan. 

Kitabı okumadan önce Mimar Sinan’ın aşk hayatıyla ilgili hiç bilgiye sahip değildim. Ve kitap bu açıdan bende şok etkisi yaptı. Sonuçta Mimar Sinan gözümde büyük bir mimar. Bu şekilde başkası ile evliyken kızı yaşındaki bir kıza âşık olduğunu görünce biraz sinirim bozudu. Daha sonra internette ufak çaplı bir araştırma yaptım ki Mustafa Armağan’ın hikâyeyi yalanladığını gördüm. Resmen içime su serpilmişti ve Mimar Sinan yine bendeki eski yerini kazanmıştı. 

Burada kitabın yazarını kınamadan geçemeyeceğim. Romanda geçen aşk hikâyesinin (evli bir adamın başka bir kadına özellikle kızı yaşındakilere âşık olması) çok çirkin olduğunu düşünüyorum ki bide bu hikâyenin tarihimizdeki önemli şahsiyetlere, doğruluk payı araştırılmadan uyarlanmasını daha da çirkin buluyorum. Aman ne olacak hikâyedir denebilir belki ama ben diyemiyorum. Sonuçta romandaki kahraman hayal ürünü değil gerçek bir kişi ve onunla ilgili yazılan tüm kitapların da gerçeği yansıtması gerekir diye düşünüyorum.  Yazar bu hikâyeyi hayali kahramanlar üzerinde kaleme alsaymış bence daha keyifli bir roman olabilirmiş. Ben öyle yapacağım :))

İki yeni kitap aldım bugün kitapyurdu.com'dan, yarın elimde olurlar inşallah. "Aklından Bir Sayı Tut" krmm için, "Küçük Mucizeler Dükkanı" kendim için :). 




6 yorum:

  1. Bu kitabı ben de merak ediyordum:)
    Merakımı giderdiğin için teşekkür ederim.
    Küçük mucizeler dükkanı çok sempatik geldi:)
    Yorumuna göre almak istiyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Bugün elime ulaşıcak inşallah kitap, ben de merakla bekliyorum. Haftaya girerim postu beklemede kal :)

    YanıtlaSil
  3. AAA...İnanmıycaksın,Aklından bir sayı tut'u dün gece okumaya başladım ben de:)Küçük mucizler dükkanı'nı da taaa ne zaman almıştım ama rafta öyle duruyo,bir türlü başlamak nasip olmadı hep başka kitaplar girdi araya.Önce sen oku bakalım,güzelse ben de okurum:)

    YanıtlaSil
  4. Hadi bakalım ozmn okuduklarımızı bitirip değiştiriyoruz kitapları :)

    YanıtlaSil
  5. yorum için çok geç kalmışım ama internette dolaşırken gördüm :)
    yazarın diğer eserlerini de okudum başarılarının devamını diliyorum
    Arkadaşlar sizlere okudunuz mu bilmiyorum ama Antik Kentte Aşk'ını da
    tavsiye ediyorum nacizane :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Fakat yazarın dilini çok basit buldum bu sebepten dolayı başka bir eserini okuyacağımı sanmıyorum. Bir kere içime sinmedimi devam edemiyorum :))

      Sil